KO JE EDEN GOLAN? Ovo su nepoznati detalji o IZRAELSKOJ PREDSTAVNICI, evo šta planira posle Evrovizije
Foto: Jessica Gow/TT / AFP / Profimedia

mnoge interesuje

KO JE EDEN GOLAN? Ovo su nepoznati detalji o IZRAELSKOJ PREDSTAVNICI, evo šta planira posle Evrovizije

Eden Golan predstavlja Izrael pesmom "Hurricane"

Objavljeno:

U Malmeu će se večeras održati finale Evrovizije 2024, a učestvovaće 26 zemalja.

Dok se spremamo da navijamo za predstavnicu Srbije Teja Doru, koja će u subotu, 11. maja, izvesti svoju baladu "Ramonda", mnogi učesnici pobrali su simpatije evrovizijske publike.

Najviše se priča među fanovima Evrovizije o Bejbi Lazanji, koji predstavlja Hrvatsku, švajcarskom predstavniku Nemu, nebinarnoj osobi Bambi iz Irske...

U medijima je najzastupljenija Eden Golan, koja predstavlja Izrael pesmom 'Hurricane'
U medijima je najzastupljenija Eden Golan, koja predstavlja Izrael pesmom "Hurricane"foto: Jessica Gow/TT / AFP / Profimedia

Ipak, u medijima je najzastupljenija Eden Golan, koja predstavlja Izrael pesmom "Hurricane", više zbog svih okolnosti koje prate njeno učešće na Evroviziji nego zbog pesme i nastupa.

Na probama je doživela zviždanje i povike nezadovoljstva, rečeno joj je da ne napušta svoju hotelsku sobu, do arene ju je pratilo ogromno obezbeđenje, većina učesnika ovogodišnjeg takmičenja ne želi nikakav kontakt s njom...

Zbog činjenice da je Izraelu, dok traju napadi na Pojas Gaze, dopušteno da se takmiči na Evroviziji nakon što su Rusija i Belorusija isključeni, Eden Golan neće pamtiti ovo iskustvo kao najlepše u životu, ali ona nastavlja da se ponaša kao da je sve u redu.

Došla sam da pokažem svoj glas, da podelim moju ljubav i dar od Boga, nadam se da ću izazvati emocije kod ljudi i ostaviti trag na njihovim dušama, ujediniti ih muzikom – rekla je ona za Rojters pre nekoliko dana.

Predstavnica Izraela na Evroviziji u Malmeu ima 20 godina
Predstavnica Izraela na Evroviziji u Malmeu ima 20 godinafoto: Print Screen Youtube/Eurovision Song Contest

Ko je Eden Golan, predstavnica Izraela na Evroviziji?

Predstavnica Izraela na Evroviziji u Malmeu ima 20 godina i rođena je u Kfar Savi.

Kada je imala šest godina, njena porodica se preselila u Moskvu, zbog posla njenog oca, a u Rusiji su proveli narednih 12 godina. Oboje njenih roditelja rođeno je u Sovjetskom Savezu u jevrejskim porodicama.

Kako je istakla jednom prilikom, osećanja su joj pomešana kada se seti svog života u Rusiji, gde je, kaže, često bila žrtva antisemitizma.

S roditeljima se u Izrael vratila 2022. godine, a ističe da je neposredni uzrok bila invazija Rusije na Ukrajinu, ali bi se u svakom slučaju preselili u nekom trenutku.

Eden je karijeru počela u Rusiji, koju je predstavljala na Dečjoj pesmi Evrovizije 2015. godine, a završila je takmičenje na petom mestu. Naredne godine je nastupala na međunarodnom takmičenju "Novi talas" na Krimu, što se, takođe, navodi kao kontroverzan podatak o njenom životu.

U narednim godinama je učestvovala u brojnim drugim takmičenjima, a po povratku u Izrael pojavila se u muzičkom kvizu Ro'im et Hakol.

Kako je Eden istakla u intervjuu za Israel Hayom pred polazak u Malme, ona još uvek nije bila u vojsci, odnosno u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), što je obaveza svih muškaraca i žena u njenoj zemlji. Ipak, čim se vrati iz Malmea, planira da to promeni.

Još uvek se nisam prijavila za vojsku, a kada se vratim s Evrovizije, javiću se na prvi poziv. U prvoj godini vas, kao povratnika, ne zovu, ali ta godina je prošla i pozvana sam, ali moje služenje je odloženo zbog Evrovizije – rekla je ona.

Prema njenim rečima, u vojsci planira da se bavi i muzikom.

Služenje vojnog roka je misija, a želim da idem na audicije za vojne orkestre – izjavila je ona.

Na pitanje kako se nosi sa "situacijom u zemlji", Eden je rekla da stanje "nije lakše", ali je odlučila da ne bude previše izložena vestima.

– Imam osećaj da smo u ovome zajedno i da nekako moramo da nastavimo dalje – kaže Izraelka.

Čudno mi je što prolazim kroz sve kroz šta prolazim, u Gazi ima talaca i ko zna kroz šta tamo prolaze. Verujem da je moje učešće deo važne misije za državu i, na ličnom nivou, nešto što će mi pomoći da prođem kroz ovaj period.

Eden Golan je, inače, nakon nastupa u polufinalu bolje plasirana na kladioničarskim listama, pa joj tako sada prognoziraju drugo mesto, odmah iza Hrvatske.

Bonus video:

11:14

Poslednji intervju Teya Dore pred polazak za Malme

(Espreso/Glossy/T.S.R/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.